Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staré odrůdy

21. 11. 2007
  Golden delicious                                                                          Původem je z USA, kde byla v roce 1890 nalezena v sadě Andersona Mallinse (stát West Wirginia). Od roku 1916 se tato odrůda začala rozmnožovat a dnes je rozšířena všude tam, kde se tržně pěstují jabloně. Nejvíce je zastoupena v sortimentech v teplejších oblastech. U nás se jí daří v jižních ovocnářských oblastech Moravy a v teplejších místech v Čechách                                                                              Idaret Původem je z USA, kde vznikla v roce 1935 křížením odrůd "Wagnerovo" a "Jonathan". V zahraničí se již místy pěstuje. U nás se zkouší od roku 1956 a teprve v poslední době se vykazuje jako tržní odrůda. Vyniká dlouhou dobou konzumní zralostí, dobrou skladovatelností, raným nástupem plodnosti a úrodností. Jejím nedostatkem je malá odolnost proti padlí jabloňovému a jen mírně nadprůměrná chuť.                                                                                                                   Melrose Původem je z USA, kde vznikla křížením odrůd "Jonathan" a "Red Delicious". Do praxe byla uvedena v roce 1944. U nás se již dlouhou dobu zkouší a jeví se jako velmi perspektivní, zejména pro některé oblasti. Je to odrůda vhodná i do vyšších poloh, kde se jí daří lépe než "Red Delicious". Vyniká chutí, skladovatelností a také plodností                                                                                              Panenské, Croncelské, Bernské růžové, Pařížanka, Solanka, Špinka a další... Kdo z ovocnářů pamětníků by si nevzpomněl na své začátky, a už se zdálo, že odrůdy pěstované před více jak 100 lety zmizí v propadlišti dějin.
Stačí projít staré zahrady a jsme překvapeni, kolik zapomenutých odrůd nacházíme a majitelé jsou na ně pyšní. Někdy ze sentimentu, vždyť často ovocné stromy s hospodářem, či hospodyní vyrůstaly i stárly. Jindy z úcty k rodičům či prarodičům, kteří strom zasadili. Vždyť úcta k ovocnému stromu patřila k našim národním tradicím.
Ovocné druhy charakterizují i oblast pěstování, l když jsou nejčastější jabloně, k obrazu krajiny jižní Moravy patří neodmyslitelně meruňky, k Valašsku slivoně, východní Čechy proslavily třešně a severní Čechy zase hrušně.
l u přeměněných užitkových zahrad na okrasné je nezřídka zachován starý ovocný strom jako dominanta zahrady, estetický vjem je velmi působivý.
Je tu i další důvod k ochraně a zachování starých odrůd. Odborně se nazývá genové dědictví. Staré a podobně i krajové odrůdy jsou přizpůsobené místním klimatickým podmínkám. Vyznačují se otužilostí a vzdor-ností k významným chorobám a škůdcům. Slouží jako výchozí zdroje při šlechtění. Považují se právem za národní bohatství.
Shromažďováním a udržováním starých odrůd, jinak záchranu genofondu má v náplni činnosti u nás několik institucí, např. VŠÚp Holovousy u Hořic, MZLU Brno, ÚKZÚZ, hlavní odrůdová zkušebna ovoce v Želešicích u Brna a v Lysicích, Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm, Pomologické muzeum Velké Losiny, Geno-fondový sad Velké nad Veličkou (ZO ČSOP Bílé Karpaty), Ovocná školka Bojkovice u Uherského Brodu.
Kromě profesionálních institucí se problematice záchrany starých a krajových odrůd po vzoru západních zemí v posledních letech věnují i občanská sdružení, spolky i nadšenci. Tyto záslužné aktivity jsou podporovány nejen Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem životního prostředí, ale i EU a UNESCO.
Je to příznivá zpráva i pro zájemce o staré odrůdy, kam se obrátit při shánění informací, štěpů, případně výsadbového materiálu
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

staré odrudy

Pavel,8. 10. 2009 20:55

rad bych poradil.stare odrudy nějake mam a zatim pro zahradkaře jsou osvědčené.pokud chcete kupovat tak jsem našel adresu www.stareodrudy.org

Staré odrůdy ovoc. dřevin

P. Kunc,1. 10. 2009 17:16

Dobrý den, zajímaly by mě Vaše zkušenosti se starými a případně krajovými odrůdami, kde se dají zakoupit apod. Bohužel jsem zde na stránkách nikde nenalezl kontakt na Vás, mohl byste se mi ozvat na mail kunc@fortifikace.net ? Děkuji.